Два месеца преди местните избори – все още не е

...
 
Два месеца преди местните избори – все още не е
Коментари Харесай

ЦИК: Предстои най-сложното гласуване досега

 

Два месеца преди локалните избори – към момента не е ясно по какъв начин тъкмо ще гласуваме с машините. Експерти предизвестиха, че ни чака най-сложният избирателен ден – и за гласоподавателите, и за уредниците, съобщи bTV, представена от БГНЕС.

Експерти предизвестиха, че време няма и въпросите за това по какъв начин тъкмо ще гласуваме са повече от отговорите.

Проблемът е, че машините, с които разполага страната, не са пригодени за този тип избор, а към момента няма поръчка за изработването на нов програмен продукт. Така не е ясно по какъв начин ще наподобява дисплеят и какъв брой комплициран ще е той за гласоподавателите.

„ Местните избори са най-сложните избори като организация “, сподели Полина Витанова, ръководител на ОИК-Столична община.

„ Нищо не би трябвало да ни изненада, само че наподобява, че още веднъж администрацията е объркана и месец преди изборите не е ясно тъкмо по какъв начин ще се организира ”, уточни Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

Сложността идва от това, че на локалния избор гласуваме с няколко типа бюлетини. Избираме кмет на община, общински съветници, кмет на регион, а в София, Пловдив и Варна – и кметове на кметства.

„ Тук приказваме за четири типа избори. Над 1700 секции, над 6400 протокола следва да се одобряват от ОИК, цяла София е това на едно място събрана, организацията не е сложна, тук става въпрос за човешки фактор, за хора, които би трябвало да одобряват, да обработят, да прегледат тези 6400 протокола, с цел да разгласят изборния резултат “, съобщи Полина Витанова.

Не е ясно по какъв начин тези няколко типа бюлетини ще се демонстрират на екрана, тъй като подготвен програмен продукт няма. „ Най-сериозният проблем е нежеланието на ЦИК да даде всичките разновидности за гласоподаване на гласоподавателите, още веднъж ни споделя, че ние сами ще избираме за кой тип избори ще желаеме да гласуваме.

„ Би следвало всяка една бюлетина да се появява една след друга “, акцентира Цицелков.

Сред въпросите за решение е и по какъв начин ще се попълнят протоколите в секционните комисии, при които се събират резултатите от хартиените бюлетини плюс резултатите от разписките от машините. Призивите на специалистите са протоколът да бъде оптимално улеснен.

До 13-ти септември партиите и обединенията, които желаят да се състезават на локалния избор, могат да се запишат за присъединяване. А на 29-ти септември публично стартира предизборната акция.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР